Spring naar content
IMG20230616165310

Na Bologna maakt Brussel zich op om Various Voices te verwelkomen

Op zaterdag vertrouwde Legato de organisatie van de volgende editie in 2026 toe aan Sing Out Brussels!

20 juni 2023

Met 5 dagen binnen- en buitenconcerten, 105 deelnemende koren en 3.500 zangers was het festival Various Voices 2023 van 14 tot 18 juni in Bologna (Italië) een groot succes. Georganiseerd door Komos, een lokaal LGBTQI+ koor, was het festival een gelegenheid om samen te komen en trots te vieren in muziek en zang. Deze ware trots van koorzang werd afgesloten met een overdracht. Het Brusselse LGBTQI+ koor Sing Out Brussels! (The Fabulous Queer Choir) heeft van Legato, de Europese federatie van LGBTQI+ koren, de opdracht gekregen om de volgende editie te organiseren, die gepland staat voor 24-28 juni 2026 in de Europese hoofdstad.

De slogan van het festival in Brussel is “Let your heart be heard”. Op het hoofdpodium van het festival nam een deel van het Brusselse team het woord en verklaarde: “Door samen te zingen in de hoofdstad van de Europese Unie geven we een krachtige boodschap en een duidelijk signaal af aan de landen waar onze gemeenschap herhaaldelijk wordt aangevallen”, waarmee we de toon zetten voor een festival dat zowel feestelijk als strijdbaar wil zijn.

b02d520b-d36f-4acf-ab06-7c9e2341a629

Het festival in Brussel zal plaatsvinden in Bozar en Square, in het hart van de stad, en is ook bedoeld om open te zijn voor de stad, met concerten die overal in de openbare ruimte plaatsvinden. De website van het festival www.various-voices.be beschrijft de waarden van het project en biedt al een eerste opzet van het programma.

Barcelona en Brussel waren in de running om dit festival, dat om de vier jaar wordt gehouden, te organiseren. In 2021 won het koor Sing Out Brussels!, gesteund door visit.brussels, de kandidatuur. Het Brusselse team heeft de ambitie om gedurende vijf dagen 120 koren en 4.000 zangers te verwelkomen, met grote economische spin-offs voor de Brusselse toeristische sector. Sing Out Brussels! hoopt ook dat het evenement een socio-politieke impact zal hebben door de acties die worden ondernomen om gelijke rechten op Europees niveau te promoten als onderdeel van het festival, en door acties om de koorzang in Europa inclusiever te maken.

Brussel treedt in de voetsporen van Londen (2009), Dublin (2014), München (2018) en Bologna (2023), waar eerdere edities van het festival plaatsvonden.

pic : goliathus
pic : goliathus